Welkom bij ROMi, de online dienst om stedenbouwkundige inlichtingen aan te vragen.

Wat?

Met deze online dienst kun je meteen je aanvraag voor een stedenbouwkundige inlichting indienen bij het lokaal bestuur van een gemeente. De overzichtspagina centraliseert al je aanvragen met per aanvraag de status. Zo kun je in één oogopslag zien welke aanvraag verwerkt wordt door de gemeente, welke afgewerkt is enz.

Via e-mail word je op de hoogte gehouden van de weg die je aanvraag aflegt. Als de gemeente de ontvangstbevestiging stuurt, een extra vraag heeft of de stedenbouwkundige inlichtingen heeft bezorgd, dan word je hiervan per e-mail verwittigd.

Momenteel is deze dienst enkel beschikbaar in een aantal gemeenten, klik hier voor een overzicht van ondersteunde gemeenten.

Hoe van start gaan?

Indien je nog niet over een account beschikt, kun je je registreren via onderstaande knop. Volg de registratieprocedure, bevestig je registratie via de e-mail die je ontvangen hebt, en meld je vervolgens aan voor ROMi.

Kies nu of je een vastgoedmakelaar bent of een ondernemer en log vervolgens in met je e-ID. Eenmaal geregistreerd kun je je telkens meteen aanmelden voor ROMi met je e-ID.

Starten

Een nieuwe aanvraag

Zorg er eerst voor dat je je wallet oplaadt. Klik hiervoor rechtsboven op je naam en ga naar ‘Wallet’. Volg de stappen op je wallet op te laden. Keer vervolgens terug naar ROMi. Ga naar ‘Mijn aanvragen’ en klik op ‘Nieuwe aanvraag’. Vul de gevraagde informatie in via de drie stappen en betaal met je wallet.

In het overzicht kun je zien welke status je aanvraag heeft. Van zodra het lokaal bestuur je aanvraag goed ontvangen heeft, zal je een ontvangstbevestiging ontvangen. Mogelijks heeft de gemeente een vraag. Ook dit kun je in het overzicht opvolgen en je kunt de vraag beantwoorden door op ‘Detail’ van de aanvraag te klikken.

Tot slot zal de gemeente je de gevraagde documenten bezorgen. Deze zullen toegevoegd worden aan je aanvraag en de status zal dan veranderen naar ‘Documenten ontvangen’.

Wie?

ROMi, voluit Ruimtelijke Ordening en Milieu-Informatie, is een initiatief van Agentschap Ondernemen, Koepel van Ondernemingsvriendelijke gemeenten, ORIS, CIB Vlaanderen en V-ICT-OR. ORIS nv werd in 2004 opgericht vanuit de Beroepsfederatie CIB-Vlaanderen met als primaire doelstelling de vastgoedsector te begeleiden bij de (r)evolutie naar de digitale economie. V-ICT-OR vzw, werd opgericht in 2001. V-ICT-OR zet in op de professionalisering van informatiemanagement binnen lokale besturen. CIB-Vlaanderen, voluit de Confederatie van Immobiliënberoepen van Vlaanderen, is de meest representatieve beroepsvereniging van vastgoedmakelaars, syndici en bouwpromotoren.

Agentschap Ondernemen